5 sätt att bota din höstångest

Upplever du trötthet som är svår att vila bort? Koncentrationssvårigheter som sätter käppar i hjulet? Ett humör du egentligen inte vill förknippas med? Här listar vi fem tips som kan bota din höstångest.
5 sätt att bota din höstångest

När solens timmar blir färre, och klockan ställs om till vintertid, drabbas många svenskar av den så kallade höstångesten. Eller ”mörkersjukan”, som den också kallas. Ljusbristen påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Enligt 2018 års statistik från Folkhälsomyndigheten upplever hela 37% av Stockholms befolkning ångest, vilken är den högsta siffran i Sverige.

Här listar vi fem tips som kan bota din höstångest:

1. Vitaminer: Ät vitaminrik och färgglad mat. Berika dig med D-vitamin som går att köpa på alla Apotek.

2. Motionera: Lättare sagt än gjort för många. Ibland går det bättre om man gör det ihop med någon (följ med oss på vår gruppträning varje torsdag kl.07:30 i Stockholm om du vill!). Prova på att simma, för att stimulera sinnena och känslan av vatten. Se också till att få tid i bastun efteråt, för upplevelsen av ett annat klimat.

3. Fånga dagsljuset: Ta en snabb lunchpromenad för att åtminstone få några minuter av dagsljus. 15min är bättre än ingenting.

4. Satsa på mysfaktorn hemma: Se till att du trivs hemma, du ska tycka om att vara inne. Köp hem nya ljus och soffkuddar. Drick te, ät din favoritchoklad och ta fram en av dem böcker du skulle ha läst på stranden i somras men aldrig gjorde.

5. Hitta på saker: Den största delen av din tid är vardag, ta hand om den. Planera in saker - att ha någonting framför sig kan hjälpa humöret. Ha minst en sak som du ser fram emot varje dag. Det behöver inte vara stort; ett nytt avsnitt av favoritserien, en god hemmamiddag eller en promenad med en vän eller kollega.

Visste du att…

5-8% av Sveriges befolkning kan utveckla en årstidsdepression, där symtomen är koncentrationssvårigheter och social isolering. Rent medicinskt orsakas energilösheten av att trötthetshormonet melatonin (som reglerar dygnsrytmen) får ”härja fritt” i mörkret. På sommaren hålls melatoninet på en bra nivå tack vare ljuset.

Observera dock att symtomen under en längre tid kan vara riktig depression. Läs mer om depression på 1177.se